Luciaboller

Luciaboller-video

Ca. 15-20 stk.

Du skal bruge:
Safran, ca. 0,5 g eller bare et nip
1 tsk sukker hvis du morter safranen
Ca. 3 spsk kogende vand
2,5 dl lunken mælk
25g gær
100g smeltet smør
1/2 tsk salt
3/4 dl sukker
1 æg
Ca. 800g mel (men hold igen)
+lidt pisket æg til pensling
+ lidt rosiner til pynt

Sådan gør du:

  1. Hvis du har en morter, mortes safran og sukker. Derefter hældes det kogende vand henover for at trække så meget smag ud af krydderiet som muligt.
  2. Gæren smuldres og opløses i mælken.
  3. Resten af ingredienserne blandes. Melet skal tilsættes lidt ad gangen. 
  4. Dejen æltes til den er smidig og ensartet, men den skal stadig være godt klæbrig. 
  5. Dejen stilles til hævning til den er dobbelt størrelse. Det tager ca. 1-1 1/2 time. 
  6. Nu deles dejen i mindre stykker som hver formes til luciaboller. Du kan se nogle eksempler her eller i videoen, eller du kan selv finde flere eksempler på nettet. 
  7. De færdige boller pensles med sammenpisket æg og dekoreres med rosiner i "hullerne". 
  8. Bollerne  skal ikke efterhæve og bages ved 250 grader i ca. 10 min. 
Glædelig luciadag d. 13. december.