mandag den 17. august 2015

Bryllupskage til 180 personer (Browniebund, hindbærmousse og chokolademousse)

Du skal bruge:
Pynt:
Pastafarver
Marcipan
Fondant
Diverse redskaber
Overtræksmarcipan:
2800g marcipan
1400g flormelis
350g glukosesirup
(maizena til udrulning)
Browniebund:
900g mel
6 tsk bagepulver
6 tsk salt
6 tsk vanille
1080g chokolade 70%
480g smør
900g sukker
12 æg
Lyse bunde:
18 æg
675g sukker
675g mel
4,5 tsk bagepulver
Chokolademousse:
3 liter fløde
1200g chokolade 55%
12 past. Æggeblommer
6 dl varm kaffe
12 bl. Husblas
Hindbærmousse:
3 liter fløde
12 dl yoghurt
5 spsk vanillesukker
1,5 kg hindbær
12 spsk sukker
30 bl. husblas
Frosting:
350g blødt smør
350g blødt palmin
1400g flormelis
Lidt mælk
Vaniljesukker efter smag
Royal icing:
200g flormelis
1 past. æggehvide
1 tsk citronsaft
Runde forme:
1x 18-20 cm form
1x 25 cm form
2x 30 cm forme
1x 35 cm form
1x høj cylinderform med lidt større diameter end midtersøjlen
Stativ:
Søjlestativ med 4 etager
+ et fad til en 30 cm kage

Sådan gør du:

Pynt:
1.     Det kan være en rigtig god ide at lave pynten flere uger i forvejen, da den ofte skal have tid til at tørre. 
2.     Bland fondant, marcipan og pastafarver og lav fx blomster som i videoen, eller andet pynt.
Overtræksmarcipan:
1.     Bland flormelis og glukosesirup i en røremaskine med dejkrogen eller med hænderne og tilsæt marcipanen lidt ad gangen. Dette æltes godt sammen, men pas på ikke at overarbejde marcipanen så olien trækkes ud.
Browniebund:
1.     Halver mængden af ingredienser så du laver en halvdel ad gangen.
2.     Smelt smør og chokolade over vandbad og bland det godt sammen med sukker og æg.
3.     Bland de tørre ingredienser og rør dem i dejen.
4.     Læg bagepapir i bunden af dine 5 forme og smør kanterne godt med fedtstof.
5.     Fordel dejen over de tre mindste forme så der er et lige højt lag dej i hver form.
6.     Bag kagerne ved 165 grader på varmluft. Vær opmærksom på at den mindste skal have ca. 20 min og derefter tages kagerne ud lidt efter lidt når de er gennembagte.  Det er meget vigtigt at kagerne ikke får for meget da de ellers bliver tørre.
7.     Lav, mens kagerne bager, anden halvdel af dejen og fyldt de to største forme. Bag dem ved samme temperatur til de er gennembagte.
8.     Kagerne skal køle helt af i formen og derefter i køleskabet –så er det nemmere at få dem hele ud igen.
Lyse bunde:
1.     Halver mængden af ingredienser så du laver en halvdel ad gangen.
2.     Pisk æg og sukker lyst og luftigt.
3.     Bland mel og bagepulver og si det i æggesnapsen.
4.     Vend dejen sammen med en dejskraber.
5.     Læg bagepapir i bunden af dine 5 forme og smør kanterne godt med fedtstof.
6.     Fordel dejen over de tre mindste forme så der er et lige højt lag dej i hver form.
7.     Bag kagerne ved 180 grader på varmluft. Vær opmærksom på at den mindste skal have ca. 20 min og derefter tages kagerne ud lidt efter lidt når de er gennembagte.
8.     Lav, mens kagerne bager, anden halvdel af dejen og fyldt de to største forme. Bag dem ved samme temperatur til de er gennembagte.
Hindbærmousse:
1.     Læg enkeltvis hvert blad husblas i koldt vand.
2.     Kog bær, vanillesukker og sukker i ca. 5 min.  Tilsæt husblassen så den smelter.
3.     Lad det køle af til stuetemperatur inden du tilsætter yoghurten.
4.     Pisk fløden til skum og vend det hele sammen (evt. i 2 skåle).
5.     Stil moussen på køl indtil brug.
Chokolademousse:
1.     Læg enkeltvis hvert blad husblas i koldt vand.
2.     Når husblassen er udblødt kommes den i kaffen så den smelter.
3.     Smelt chokoladen over vandbad.
4.     Kom lidt efter lidt æggeblommer og kaffe i chokoladen. Selvom massen klumper lidt bliver den ensartet hvis du bare fortsætter med at røre og tilsætte ingredienserne lidt ad gangen.
5.     Pisk fløden til skum og vend det hele sammen.
6.     Stil moussen på køl indtil brug.
Samling:
1.     Gør alle fem forme klar med bagepapir i bunden og plastik i siderne.
2.     Del dine lagkagebunde i 2 og læg den nederste i bunden af hver form.
3.     Fordel hindbærmoussen over de fem kager.
4.     Læg den næste lagkagebund i og fordel chokolademoussen over de fem kager.
5.     Læg browniebunden på toppen af hver (den håndteres bedst når den er kold), og stil kagerne på køl til dagen efter eller mindst 8 timer.
Frosting:
1.     Pisk smør og palmin lyst og luftigt.
2.     Tilsæt flormelis og bland godt.
3.     Smag til med vaniljesukker og juster konsistensen med mælk.
4.     Pisk rigtig godt.
Opsmøring:
1.     Vend kagerne ud på bryllupskagestativets fade, så det passer med størrelsen. Den ene kage (30 cm) skal på et fad for sig selv, og den største skal på et fad med fødder.
2.     Skær evt. kagerne til hvis det er nødvendigt.
3.     Giv kagerne et fint og tyndt lag frosting og lad det sætte sig i køleskabet.
4.     Giv dem endnu et lag så de er helt dækkede.
Resten:
1.     Nu skal der overtrækkes med marcipan, pyntes og stilles op, men resten af fremgangsmåden kan I se i videoen. Hvis I har spørgsmål kan I sende en mail eller lægge en kommentar.


Rigtig god fornøjelse :D

16 kommentarer:

  1. Hej Nikoline
    Super flotte kager du laver! :-)
    Jeg har lavet bryllupskage et par gange til henholdsvis 50 og 40 personer, men skal i oktober lave til 95 mennesker... Det bliver også på et stativ som du bruger her, dog har den 5 fade.. Hvor meget kage blev der spist? For overvejer om det er nok med 4, den lille skal dog gemmes til deres bryllupsdag, så det er reelt kun 3 kager.. Tror du det er nok?

    SvarSlet
    Svar
    1. Det kommer jo an på kagens størrelse, men jeg havde en bryllupskage her med 4 kager til dobbelt så mange gæster, så 5 etagers bryllupskage lyder lidt vildt til 95 personer vil jeg mene. Til 95 ville jeg nok lave maks 4 etager :) Dog blev næsten al kagen spist til brylluppet udover toppen selvfølgelig!

      God fornøjelse!

      Slet
  2. Rigtig flot kage! Du får fem stjener fra mig!

    SvarSlet
  3. Hej. Jeg vil spørge hvad kan man bruge som erstatning for palmin? Håber at høre fra dig.

    Vh Lisa

    SvarSlet
    Svar
    1. Du kan gdot bruge smør, men jeg anbefaler stadig palmin. Det er 100% kokosfedt, som kan købes i de fleste velassorterede supermarkeder.

      Slet
  4. Hej Nikoline.
    hvis jeg bare skal lave den til 4 personer list skal jeg så lave? Skal man bruge varm kaffe?
    Elsker dine kager og laver mange af dem. Tak fordi du har lavet denne blog.
    Fra Klara

    SvarSlet
  5. Hej Nikoline.
    Meget flot bryllupskage.
    Hvor høje er dine kager og hvor meget kage beregner du pr. person?
    Umiddelbart ser det ikke ud af meget til 180 personer.
    :)) Ellen

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er forholdsvis høje kager jeg plejer at lave -ca. 10-11 cm. Det er svært at sige hvor meget jeg beregner til hver person. Her har jeg jo også en ekstra kage indregnet :)

      Slet
  6. Hej Nikoline. Hvis kagen skal spises om lørdagen, er det så muligt at lægge kagen sammen torsdag og overtrække + pynte om fredagen og så opbevare den i et køleskab?

    SvarSlet
  7. Skal kagen ikke pakkes ind så marcipanen ikke bliver fugtig eller går det fint uden?:)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det behøver den ikke, men det er selvfølgeligt vigtigt ikke at have andre fødevarer i køleskabet, som kan udgive smag :)

      Slet
  8. Kan man undlade marcipan/fondant overtræk og blot smøre den op med smørcreme? Og ville man kunne gøre dette dagen før? Eller bliver smørcremen for hård? :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det kan du sagtens. Den skal blot opsmøres et par gange, for at får en fin overflade ;)

      Slet