tirsdag den 25. marts 2014

Croissanter

Det er bare lidt sjovere når man laver dem selv!
Croissanter-video

12 store croissanter
Du skal bruge:
2, 5 dl iskoldt vand
1 koldt æg
30g gær
500g koldt hvedemel (skal helst stå i fryseren natten over)
30g sukker
10g salt
En pakke (250g) koldt smør
Æggestrygelse af et æg pisket med en smule vand.
Valgfrit: fyld, evt. Nutella, Dulche de leche, marmelade, chokolade osv.

Sådan gør du:


  1. Når massen er ensartet tilsættes resten af melet og dejen æltes grundigt (jeg bruger røremaskinen)Opløs gæren i det kolde vand og tilsæt æg, sukker, salt og lidt af melet.
  2. Den klistrede dej skal nu hæve på køl i ca. 30 min.
  3. Når dejen er hævet bankes (med kagerulle) og rulles smørret ud til en aflang firkant i mel så den ikke klistrer.
  4. Dejen presses derefter ud på et meldrysset bord i en større rektangel. Den skal være lige så høj som smørrets længde og dobbelt så lang. Dvs. at når du lægger smørret på dejen skal det dækkes af ét lag dej hele vejen rundt. Så smørret lægges midt på og dejen lægges over så de to sider samles på midten. 
  5. Nu lægges dejen på køl i 20-30 min.
  6. Derefter skal den rulles ud over tre gange og foldes i tre lag hver gang. Ved at gøre det opnår man 27 lag smør hvilket er det helt perfekte antal lag i dejen. Så rul dejen ud til et aflangt stykke og fold 1/3 ind over dejen og 1/3 fra den anden side ind over de 2 lag så der i alt dannes 3 lag dej. Det er vigtigt at børste eventuelt mel af inden du folder.
  7. Sæt dejen på køl 20-30 min. og gentag dette 2 gange mere. Husk at dejen skal på køl mellem hver udrulning.
  8. Når dejen har været udrullet og foldet 3 gange sættes den på køl en sidste gang: 30 min.
  9. Nu har du en winerbrødsdej som rulles ud til en aflang firkant. 
  10. Del den i to på den korte side (nemt med pizzahjul) så du har to stykker dej. Hvert stykke deles i 3 aflange stykker og skæres derefter på tværs så du i alt har 12 aflange, retvinklede trekanter. 
  11. Kom evt, fyld i. Rul trekanterne sammen til horn fra den side som er kortest. 
  12. Lad dem hæve på en plade med bagepapir (enden nedad)  i ca. 1 time ved stuetemperetur.
  13. Pensel dem med æggestrygelse.
  14. Sæt dem ind i en 225 grader varm ovn i 5 min og skru derefter ned til 180 grader. Bag dem yderligere 15-20 min til de er smukke og gyldne. 
ENJOY! 

1 kommentar:

  1. Hej Nikoline, jeg tænkte på - kunne du lave en video med ostelagkage? Jeg har ikke helt styr på hvordan man gør, og jeg kunne ikke finde en video med dig, hvori du havde lavet det. Det er selfølgelig bare en idé :-) Knus mig

    SvarSlet