Kage til 70års fødselsdag (Opskrift: Nougatlagkage med lyse bunde og nøddebunde)

Her er kagen til min mormors 70års fødselsdag i 3 etager.
Jeg har valgt at være rigtig flink og dele opskriften med jer på trods af at jeg igår efter 1½ times skrivning kom til at slette det hele, men her kommer den altså endnu engang.

Læs opskriften nøje inden du går i gang!

Nok til ca. 45-50 mennesker.
Du skal bruge:
Du skal bruge forme på hhv.: ca. 30 cm, ca. 25 cm og 15-18 cm.
Lyse bunde (6 bunde):
8 æg
300g sukker
300g hvedemel
2 tsk bagepulver
Nøddebunde (3 bunde):
300g hasselnødder
10 æg delt i hvider og blommer
300g sukker
4 spsk rasp
1 tsk bagepulver
Nougatcreme:
18 blade husblads
1350g blød nougat
18 past. æggeblommer
18 dl (1,8l) piskefløde
Frosting til opsmøring:
250g blødt smør
250g blødt palmin (kokosfedt)
1 kg (1000g eller 2 pakker) flormelis
1-3 tsk vanillearoma eller -ekstrakt efter smag
4-8 spsk mælk
Overtræksmarcipan:
Det er svært at vudere mængden, men her er forholdene:
200g marcipan
100g flormelis
25g glukosesirup
Pynt:
Overtræksmarcipan
Blomster- og blade udstikkere, modelleringsværktøj osv.
Pulver- og pastafarver
Pensler, klar alkohol mm.
Samling:
Et tyndt papfad til under midterste etage
Cakepopsticks for at stabilisere kagen


Sådan gør du:

  1. Pynten: Start med at lave pynten. Du skal gå i gang i meget god tid ( mit pynt to alt i alt ca. 10 timer). Find inspiration på youtube eller ved fx. billedet her under.
  2. Nougatcreme: Læg husbladsen i blød i rigeligt koldt (husk på at det er en stor portion). Smelt nougaten i en stor glas- eller metalskål over vandbad. (Jeg brugte en serveringsskål i glas). Pisk fløden stiv men ikke grynet. Smelt husblads i en gryde ved svag varme sammen med en god skefuld flødeskum. Når al nougaten er helt smeltet tilsættes den smeltede husblads og æggeblommer. Sørg for at røre rigtig godt. Lad det så stå i ca. 10 min. Vend nu den let afkølede nougatmasse i flødeskummet lidt ad gangen med en dejskraber. Stilles på køl i mindst 3 max 24 timer.
  3. Lyse bunde: Her skal du lave en halv portion ad gangen så ledes: Pisk 4 æg med 150g sukker meget lyst og luftigt (i laaang tid med håndmixer eller blot 3 min på røremaskinen). Bland 150g hvedemel med 1 tsk bagepulver og sigt det ned i æggesnapsen. Vend nu forsigtigt til alt er godt blandet. Fordel dejen over den mindste og mellemste kageform (smurte). Næste portion fordeles i den største af kageformene. Bages ved 200grader eller 180 varmluft til de er gennembagte og giver efter ved let tryk. Den mellemste kage skal have omkring 20 min. Den mindste meget kortere, den største en del længere. Når de er helt afkølede flækkes de i 2 så du i alt har 6 bunde i 3 størrelser.
  4. Nøddebunde: Her kan du igen vælge at halvere opskriften som ved lyse bunde, eller du kan gøre sådan her, som jeg gjorde: Hak nødderne fint i en foodprocessor. Del æggene og pisk hviderne stive med 1 dl af sukkeret (ikke en ekstra dl, men en dl af det opmålte sukker). Bland nødder, bagepulver og rasp sammen i en skål og hæld det i de piskede æggehvider sammen med æggeblommerne. Vend det hele forsigtigt sammen med en dejskraber. Fordel nu dejen over de 3 smurte forme så der er et lige højt lag i hver form. Bages ved 175 grader eller 160 grader varmluft til de er gennembagte. De er lidt tricky nogle gange, men prøv dig frem. Når de er afkølede skæres der evt. lidt af højten i siderne, da de kan have en tendens til at være højere i siderne end på midten. 
  5. Samlig af kagerne: Læg afklippet og vasket plastikchartek (erstatning til konditorplast) rundt i siderne af hver form so bundende blev bagt i. Læg evt. bagepapir i bunden. Læg først en lys bund så et lag nougatcreme (nemmest med sprøjtepose), en nøddebund, nougatcreme og til sidst en lys bund igen. Jeg dryssede et lag nøddecrokant m. appelsinskal (blomsterbergs opskrift med hasselnødder i stedet for pistacie) oven på hvert lag nougatcreme, men det er frivilligt. Vil du se princippet i samlingen af kagen kan du se min video her: Video -se fra 4:55 Sti derefter kagerne på køl i mindst en time, men gerne 2-3 timer. Tip: Får du creme til overs kan det sagtens fryses. 
  6. Frosting: Til denne frosting er det næsten en nødvendighed med en røremaskine. Rør palmin og smør til det bliver lysere og cremet. Tilsæt flormelis, vanillesmag og lidt mælk. Rør ved god hastighed i ca. 5 min. Tilsæt nu mælk til frostingen har en passende konsistens som er nem at arbejde med. Rør igen mindst 5 min. 
  7. Opsmøring: Lav en kage ad gangen naturligvis. Pak kagen ud og stil den på et bøjeligt skærebræt eller lignende. Den mellemste kage stilles på et papfad fra fx. specialkøbmanden (det skal være lidt mindre end kagen). Den største kage stilles på fadet hvorfra den endelige kage skal serveres. Fadet må ikke have høje kanter da det kan være meget svært at komme til med marcipan. Smør nu frosting ud over hele kagen med en paletkniv og sørg for at det er så glat så muligt. Laget skal være tyndt, men det vigtigste er at al cremen er dækket. Stil kagen i køleskabet igen og fortsæt med de 2 næste.
  8. Marcipanovertræk: Alle ingredienserne æltes sammen til en ensartet masse -evt. på maskine. Rul en god klump marcipan ud til en stor cirkel -brug maizena så det ikke hænger fast. Skub forsigtigt hænderne/armene ind under marcipanen og løft den hen over kagen. Ved hjælp af hænderne og én til flere smoothere kan du ved at trække forsigtigt i marcipanen få en meget glat og smuk overflade. Skær overskydende at med en lille kniv. Gentag med de to næste kager.
  9. Stabling af kagerne: Stik en cakepopstick ned i selve den nederste kage til den når fadet. Marker med en kuglepen lige der hvor sticken stikker op af marcipanen. Hiv den igen op af kagen og skør den over hvor du markerede. Gør det med 8-10 sticks og stik dem ned i kagen så de er inde for det areal hvor den næste kage kommer til at stå. Placer nu næste kage oven på og gentag med denne etage. Kom til sidst den mindste kage på toppen og du har en flot stablet kage. Den mindste kage behøver ikke et lille papfad under da den er meget let.
  10. Pynt: Pynt kagen med de blomster og blade du har lavet, og du er helt færdig med dit arbejde. Jeg bruger ofte glukosesirup blandet med vand som lim. 
Håber I kunne bruge opskriften, jeg er så glad for at kunne dele den med jer. Det er forresten min egen kombination af ca. 5 forskellige opskrifter :D